In vorm blijven is soms ‘nee’ zeggen

Tijdens onze vakantie zaten mijn man en ik op een zomerse avond buiten in de tuin te genieten van een heerlijk drankje. We hadden het over topsport, tennis in dit geval. Hij vertelde dat Roger Federer zich had afgemeld voor een tenniswedstrijd. “Waarom?” vroeg ik. “Omdat hij zich wil focussen op de laatste Grand Slam van dit jaar en hij zeker wil zijn dat hij fit is”, zei mijn man. Ik keek het bericht na op internet en las Roger Federer listening to his body more than ever  Ik voelde me opeens een klein beetje verbonden met Federer, terwijl ik eigenlijk niets om tennis geef.

Ik had zelf namelijk enkele weken daarvoor “nee” gezegd tegen een opdrachtgever. Het werk dat ik doe, is heerlijk: dynamisch, afwisselend, oplossingen bedenken en uitvoeren. Maar mijn werk is ook complex, hectisch, moeilijk, voortdurend balanceren. En daarbij eis ik veel van mezelf: in werktijden, uren, reisafstanden, verantwoordelijkheid, betrokkenheid, verbondenheid, kwaliteit en energie. Daarom voelt het het als topsport als ik in een project of interimopdracht zit (inclusief de kick die je er van krijgt)

Toen de opdrachtgever mij belde of ik een nieuwe opdracht wilde gaan doen, twijfelde ik. De opdracht leek enorm leuk en uitdagend en ik had ook het idee dat ik de opdracht naar volle tevredenheid zou kunnen doen. Alleen het moment… dat voelde niet goed. Ik was net klaar met een grote, langdurige opdracht waarin ik op alle fronten het uiterste van mijzelf gevergd had. Ik was nog niet voldoende onthecht van de vorige opdracht, ik was nog niet voldoende bijgetankt. Kortom: ik was, in sporttermen gesproken, nog niet fit.

Ik heb dit met de opdrachtgever besproken. In alle eerlijkheid verteld hoe ik me voelde en wat ik op dat moment nodig had. “Ik wil me voor de volle 100% inzetten en dat kan ik je nu niet garanderen. Daarom kan ik de opdracht niet accepteren.’ We hadden er samen een goed gesprek over. “Veel mensen waren bang geweest nooit meer een opdracht te krijgen”, vertelde ze, “die gaan gewoon door.” “In een opdracht geef ik zoveel van mijzelf”, zei ik, “mijn ervaring, kennis, energie, mijn persoonlijkheid. Een klant gun ik een Wiarda zoals ze op haar top is. Niet minder. Dat verdiend een klant.”

Inmiddels zijn we weer een paar weken verder en ben ik weer helemaal in vorm, op alle fronten. Ik ben ook weer klaar voor een nieuwe Grand Slam. Dus kom maar op!

 

 

17-08-2015 | 

Comments are closed.

Ouipa

's-Hertogenbosch

06 20 84 43 74

info@Ouipa.nl

 Ouipa op Twitter

© 2018 Ouipa